Алумни събития

Алумни събитие на Европейския Център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“

На 19 април 2017 г. в гр. София около 40 алумни представители, обучавани в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, Гармиш-Партенкирхен взеха участие в събитие, организирано от Маршал Център, съвместно с „Джордж Маршал“ Алумни Клуб – България. Д-р Георги Шарков, национален координатор по киберсигурност и проф. д-р Тодор Тагарев от Института по информационни и комуникационни технологии представиха презентации относно измеренията на киберсигурността в контекста на хибридната война и усилията, които се полагат в България за увеличаване на кибер устойчивостта. Д-р Шарков е един от най-новите членове на българската алумни общност, обучаван в Програмата за киберсигурност на Маршал Център. Майор Роб Хенкок от офиса за двустранно сътрудничество към Посолството на САЩ в България постави фокус върху партньорството между двете страни в областта на сигурността.

Г-н Дрю Бек, специалист по връзките с алумни общността в България постави акцент върху значението и обхвата на алумни мрежата на Маршал Център и запозна присъстващите с множеството възможности, които предлага Центъра. Подобни възможности са: стипендиантски програми за провеждане на изследвания в областта на сигурността и отбраната, достъп до библиотеката на Маршал Център, участие в програми на центъра като експерти с опит в дадена област и възможност за научни публикации в изданието “Per concordiam”.

България участва със свои представители в програми на Маршал Център от периода на неговото създаване през 1993 г., като над  400 специалисти в областта на сигурността са се обучавали в центъра. Това нарежда България на 4-то място сред най-големите алумни общности на Маршал Център. Маршал Център редовно организира събития и посещения, с оглед информиране на алумни мрежата за неговата дейност.