Събития

20 години принос на НАТО за регионалната сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион

Сдружение „Джордж С. Маршал” – България отбеляза 20-тата годишнина от кандидатстването на България за членство в НАТО с дискусия на тема „20 години принос на НАТО за регионалната сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион: Перспективата на България за възможностите и предизвикателствата по пътя напред”, във Военния клуб – Пловдив. Събитието бе организирано съвместно с дирекция „Публична дипломация“ на НАТО, Министерство на отбраната на Република България, Посолството на САЩ в България, фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Участниците в дискусията наблегнаха на важността за непрекъснато подобряване на способностите на страните членки, както и на необходимостта от постоянни инвестиции в сферата на сигурността. Торстен Гайслер сподели, че за него НАТО е един от най-успешните мирни проекти, на какъвто нашите предци не са имали възможност да се радват. Посланик Сталев изтъкна, че една от основните ни задачи в днешно време е да съхраним демокрацията. Робърт Пшчел отбеляза, че да предсказваш бъдещето е трудна задача, затова е важно да инвестираме в изграждането на способностите си. 20 години след подаването на официална молба от страна на
България за членство в НАТО, могат да се обобщят резултатите от приноса на НАТО към регионалната сигурност, както и да се видят ясно предстоящите предизвикателства за съюзниците от Алианса и в частност за България.
В панелната дискусия взеха участие г-н Любомир Пеев – служебен заместник-министър на отбраната на Република България, г-н Стоян Сталев – минитър на външните работи на Република България в периода февруари – май 1997 г., г-н Робърт Пшчел – представител от Главната квартира на НАТО и доскорошен директор на информационния офис на НАТО в Москва, полк. Джеймс Кроухърст – аташе по отбраната на САЩ в България и г-н Торстен Гайслер – ръководител на фондация „Конрад Аденауер“ в България, както и представител на студентската общност в България. Модератор на събитието беше доц. д-р Велизар Шаламанов – служебен министър на отбраната на Република България в периода август ноември 2014 г.