Алумни събития

5-та годишна среща на Алумни Асоциацията на Маршал Център за Югоизточна Европа

В периода 26-28 септември 2017 г. в гр. Любляна, Словения се проведе 5-та годишна среща на регионалната Алумни Асоциация на Маршал Център за Югоизточна Европа. В мероприятието взеха участие около 25 представители на алумни асоциации на Маршал Център от 12 държави от региона на Югоизточна Европа, сред които Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Гърция, Косово, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

Посланикът на САЩ в Словения, н.пр. Брент Хартли и посланикът на Федерална Република Германия в Словения, н.пр. Клаус Райдъл откриха събитието, като подчертаха приноса на алумни асоциациите на Маршал Център за изграждане на стабилност и сигурност на национално и регионално ниво чрез стимулиране на дебата относно съвременните предизвикателства пред сигурността.

Д-р Себастиан вон Мюнхоу от Маршал център и д-р Беким Максути, заместник-министър на отбраната на Република Македония направиха преглед на съществуващите регионални структури в областта на сигурността в Югоизточна Европа, като инициираха дискусия относно възможността Алумни Асоциацията на Маршал Център за Югоизточна Европа да бъде платформа за споделяне на експертни мнения и познания на представители от региона, които да изградят обща оценка на съвременната среда за сигурност.

В рамките на мероприятието, представители на алумни асоциациите на държави от Югоизточна Европа дискутираха предизвикателствата пред сигурността и въпроса за това как регионалната алумни асоциация би могла да подобри дейността си и да се превърне в основен генератор за идентифициране на регионални решения за справяне с предизвикателствата пред сигурността, които да се предлагат на експертно и политическо ниво.

Българската алумни асоциация представи преглед на дейността си за 2017 г., планирани мероприятия за 2018 г. и обмени добри практики относно подобряване съвместните дейности на участващите държави в рамките на регионалния формат. Българската делегация бе представена от г-жа Виолина Кехайова от Министерство на отбраната на Република България и г-н Огнемир Стоименов от Министерство на външните работи на Република България.

Алумни асоциациите на Хърватия и България бяха избрани съответно за Президент и Вице-президент на регионалната Алумни Асоциацията на Маршал Център за Югоизточна Европа за 2018 г.